Meie 10. klassi õpilased külastasid mooduliaine tundide raames käsitööõlu pruulikoda Õllenaut. Ligi kahe tunni jooksul oli võimalik kaeda oma silmaga reaalset joogitööstusettevõtet ja kuulda otse allikast, kuidas on võimalik kvaliteetselt ja tulemuslikult toota ja müüa jooke. Allpool on toodud osalenud õpilaste tagasiside.
“Tutvusime lähemalt tänapäevase pruulimistehnoloogiaga ning õlle koostisainetega. Saime teada, et tänapäeval on võimalik ka väga vähese inimtööjõuga toota kvaliteetset õlut. Õllenaut kasutab puhast toorainet, ning linnasejäägid lähevad loomadele toiduks. Õllenaudi külastamine tutvustas meile võimalikku kutset, mida Eestis ning välismaal õppides omandada saab. Tõdesime, et õlle tegemise protsess pole nii keeruline, kui arvasime, eriti, kui on olemas põhiteadmised keemiast ja õlu maitseb.”
„Mulle väga meeldis see õppekäik. Minu arvates oli see väga hariv. Ma sain teada, et tänapäevase tehnoloogiaga on võimalik vähese inimeste arvuga toota kvaliteetset õlut. Lisaks sain ma teada, et õlu koosneb veest, pärmist, linnastest ja humalast.“
„Minu arvates oli see õppekäik väga kasulik, sest see õpetas ja näitas meile võimalikku ametit tulevikuks, ja tõestas et õlle tegemine ei ole nii raske protsess kui tundub.“
“Minu arvates oli Õllenaudis käimine erakordselt tore kogemus. Mulle meeldis väga, et me saime reaalselt näha neid masinaid, mida õlle tegemiseks kasutatakse. Eriti tore oli, kuidas meile kõik lahti seletati ja ka minul, kui inimesel, kelle jaoks õlle tootmine täiesti arusaamatu oli, teema vastu huvi tekkis.”
“Tehases tutvusime erinevate masinate ja toorainetega, millest valmib õlu ning nägime, kuidas kogu protsess töötab. Saime teada, millist haridust nõuab õllepruulijaks olemine. Lisaks saime teada, kui suurt kogust õlu tehases toodetakse ja missugune tehas üldse välja näeb. Kõige huvitavamad asjad, mis meelde jäid olid tehaselõhn, õllesortide lai valik ning see et õllepruulimine ja tehase majandamine sisaldab mitme erineva õppeaine elemente. Saime maitsta ka koostisosi.”
Oleme väga tänulikud võimaluse eest, et selline õppekäik teoks sai. Eriline tänu kuulub meie lahkele võõrustajale, pruulikoja asutajale Ilmar Ränile.
Anna Kikkas
keemia õpetaja