Eesti Maaülikooli sensoorikateemaline töötuba

“Praktiline keemia” 10. klassi mooduli töötuba Eesti Maaülikooli juhendamisel:
“Kas maitset tunneb keel, nina või näeme seda hoopis silmadega?”

Eile, 21. jaanuaril kohtusid loodusteadustega seotud moodulite 10. klasside gümnasistid Eesti Maaülikooli Toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia õppetooli lihatehnoloogia ja sensoorika õppejõu PhD Kristi Kerneriga. Esimese tunni ajal anti õpilastele ülevaade õpingute võimalustest Eesti Maaülikoolis.

Teise tunni ajal tutvusid õpilased toiduainete sensoorse hindamise põhialustega. Sensoorika on meeleelunditega tajutav tunne. Teostati üllatuslikke momente pakkuvaid stiimuli eristamise katseid. Saadi teada, et haistmisega seotud olfaktoorne piirkond on inimesel vaid 2 eur mündisuurune ja koeral suisa taldrikusuurune. Maitse tajumisel osaleb ka nina. Kuni 85% toidu maitsest moodustab lõhn. Suure nohu korral pole võimalik vahet teha sibulal ja õunal. Maitsemeel on arenenud vajadusest ära tunda mürgiseid ja ohtlikke aineid.

Õpilaste tagasiside on järgmine: “Väga huvitav oli. Katsed olid väga toredad. Sain rohkem teada enda meelte kohta. Avardas teadmisi võimalikest tulevikuerialadest. Sain väga hea ülevaate sensoorikast. Maitsmise katsed olid kõige paremad, sest need olid üllatavad ja tõid rõõmu näole. Fantastiline.”

Maaülikooli lahtiste uste päevale ja töötubadesse oodatakse koolinoori juba 27. veebruaril.
Täname taaskord südamest Eesti Maaülikooli hariva ja huvitava töötoa eest!