7.-8. klassi Eramus+ õpilasvahetus Leedus

06.10-11.10 viibisid Saku Gümnaasiumi õpetajad Ele Toom ja Rimantas Šimkunas ning 7-8. klassi õpilased Evert Põllupüü, Kadri Ulmas, Kaisa Liisa Kruusimägi, Mattias Tooming, Reno Rikk, Merilin Lind ja Anni Marii Johandi õpilasvahetuse Erasmus+ projekti raames Leedus Nemenične Gümnaasiumis. Projektist võtsid samuti osa õpilased Hispaaniast, Saksamaalt ja võõrustajad leedulased.

Erasmus+ projekt on suurepärane võimalus noortele inimestele uute kogemuste kogemisel ja oskuste arendamisel. Võrreldes tavapärase rutiinse koolipäevaga ja teoreetiliste teadmiste omandamise kõrval, said osalejad ühe nädal jooksul tutvuda kohaliku eluoluga, sest ööbides Leedu peredes, kohaneda võõras keskkonnas, arendada enda suhtlemis- ja koostööoskust teiste riikide õpilastega. Võib kindla veendumusega öelda, et meie õpilased said nende väljakutsetega edukalt hakkama, sest igapäevaselt väljuti enda mugavustsoonist, ületati enda sisemisi hirme ning õpiti tundma iseenda tugevusi ja nõrkusi.

Erasmus+ projekti teemaks oli selleks korraks jätkusuutlikkus. Õpilastele oli antud grupitöö raames ülesanne, välja mõelda idee, kuidas saaks tagada täisväärtusliku ühiskonna jätkumise praegustele ja tulevastele põlvedele. Praktilise ülesande lahendamiseks otsisid õpilased huvitavaid ja omapäraseid võimalusi lahendamaks ühiskonna, majandus, sotsiaalseid või keskkonna probleeme. Projekti viimasel päeval pidid õpilased oma idee päriselt ellu viima läbi firma loomise. Firma esitlustest kuvas välja, et noortel inimestel on olemas kindel tahe ja soov tegeleda laiemalt inimeste elukvaliteedi tõstmisega ja globaalsete väljakutsetega. Selles osas on Erasmus+ projektil suur rolli ja tähtsus kuna olenemata riigist ja keelebarjäärist liidab see inimesi ning paneb neid tegutsema ühise eesmärgi nimel.

Lisaks töötubadele said Erasmus+ projekti õpilased kogeda Leedu riigi võlusid. Tutvuti Nemenične linnaga, riigi ajalooga, Vilniuse vanalinnaga, õpiti küpsetama Leedu traditsioonilist leiba, õpiti leedu keelt, külastati 3D visuaalset kunstinäitust ja sooritati väike loodusmatk Anyksciai treppidel. Lõppkokkuvõttes oli projekt igati õnnestunud ettevõtmine ning soovitan igal noorel vähemalt kord enda elus see läbi teha. Reisist jagavad enda muljet ja kogemust Saku Gümnaasiumi õpilased:

,,Kõige meeldejäävam oligi minu arust teha tegevusi teistega erinevatest riikidest ning saada teada rohkem nende kultuurist.”

,,Oli tore, kuidas saime erinevates gruppides olla peamiselt, et saime tundma õppida rohkem inimesi Erasmusest, saime jagada kõigi ideesi ja kõigide ideedega arvestati, saime kasutada oma kujutusmõtteviisi ja loovust, gruppides oli piisavalt inimesi et kõigile jätkuks teha midagi.”

,,Teisipäeva õhtul jäi hilja üles ja sel öösel oli väga lõbus enda leedukaga olla. Vaatasime üht sarja, ta näitas mulle rohkem ühe muusika artisti poolt. Kolmapäev ja neljapäev olid ka väga lõbusad. Kolmapäeval sai vaadata linnas ringi ja see oli äge. Neljapäeval väga meeldis, et seal olid kargud (ainult 1 inimene peale minu teadis juba enne kuidas nendega kõndida ja hüpata) ja puu ladva kõndimise asi oli väga ilus (ja vähemalt 3 inimest peale minu saavad ühte vilinat teha). Neljapäeval kui seal talu kohas sõime siis seal oli jumalik või.”

,,Peremajutus, sain näha teiste perede elamistingimusi ja kohtusin uute inimestega.”