“Inimene ja loodusteadused” mooduli EMÜ piimandusteemaline töötuba Saku Gümnaasiumis

Neljapäeval 19.oktoobril kohtusid loodusteadustega seotud moodulite gümnasistid Eesti Maaülikooli Toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia õppetooli õppejõu Vilma Tatariga. Ta andis suurepärase ülevaate toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia, s.h. piimanduse ja lihanduse õppimise võimalustest Maaülikoolis. Vilma Tatar tutvustas õppekavasid, taseme- ja täiendõppe võimalusi. Õpilastele tutvustati eesti piimandusettevõtteid. Selgitati mis vahe on Eestis toodetud skyril ja jogurtil või laktoositalumatusel ja piimaallergial. Saku noored said teada, mis on lõss, vadak, pett, separaator, homogenisaator, pastöriseerimine jpm.

Teise tunni ajal tegid õpilased käed võiseks. Nimelt tuli juhendi järgi valmistada rõõsast koorest ehtne või. Oluline etapp oli koore õige temperatuuri saavutamine ja koore kloppimine, mille tulemusel moodustus või ja eraldus pett. Oma kätega valmistatud või leivakäärul maises imeliselt. Lisaks võile, said õpilased näha, kuidas jäätisemasinas valmib jäätisesegust ehtne jäätis.

Õpilased on väga tänulikud, et kuulsid, nägid ja kogesid otse allikast nii palju harivat ja kasulikku. Kindlasti on see abiks ka tuleviku erialade valmisel.

Õpetaja Anna Kikkas